Kültür Sanat

Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula…

MNG Kargo, 12 Ağustos 2008 tarihinde, “Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula” projesini hayata geçirdi.

Doğal kaynakların verimli kullanılması amacıyla, her sektörün üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği anlayışından yola çıkan MNG Kargo, Deniztemiz / TURMEPA Derneği ile beraber sürdürülebilir kalkınma hedefiyle “Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula” sloganıyla plastik kargo poşetlerinin geri dönüşümü projesini, 12 Ağustos 2008 tarihinde, Suada’da gerçekleştirilen lansman ile çalışmamız, hayata geçirmiştir. Bu proje sayesinde kargo sektörünün takribi olarak, ayda 20 milyon olan plastik kargo poşet kullanımının, toplanarak geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Poşetlerin ekonomiye tekrar kazandırılmasıyla elde edilecek katma değerin ihtiyaç hissedilen yerleşim merkezlerinde okul yapımında değerlendirilecektir. Projemiz ile geri dönüşüm bilincinin geliştirilmesi ile ekonomiye, çevreye ve eğitime katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı sorunları dünyanın hemen her yerinde yaşadığımız şu günlerde her sektör kendi alanında bir takım çalışmalar gerçekleştirerek alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda çaba göstermeye başladı. Plastik torbaların çevrede yarattığı en büyük zarar toplanarak geri dönüşümünün yapılmaması sonucu yaşanan çevre kirliliği, canlılara ve doğaya verdiği zarardır. Su kaynakları ve çöplerde görülen tonlarca plastik torba atığı, hem canlılara hem de kanalizasyon ve sulama sistemlerinde milyonlarca dolarlık kayba yol açmaktadır. Soyu tükenme riski ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının ve diğer deniz canlılarının ölümüne doğada kontrolsüzce gezen plastik poşetlerin büyük ölçüde sebep olduğu bilinmektedir. Gerçekte plastik poşet üretiminde kese kağıdına göre yüzde 20 ila yüzde 40 arasında daha az enerji ve su tüketiliyor. Burada en büyük sorun bu torbaların tekrar kullanıma sokulmadan bilinçsizce kullanılıp atılmaları.

MNG Kargo, bütün bu verileri göz önünde bulundurarak “Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula” projesini hayata geçirmiştir.

“En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümü Ödülleri”nin Üçüncüsü

“Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu’nun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSSD) tarafından CSR Europe üyesi 25 AB üye devletin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dernekleri Başkanları ve katılımcılar tarafından 22 proje içinden değerlendirilerek üçüncülüğe laik görülmüştür. MNG Kargo, bu proje ile Brüksel’de düzenlenecek “CSR Marketplace” etkinliğine katılma hakkı kazanmıştır.

MNG Kargo, bir yıl içinde 400 tonu aşkın atık poşeti toplamış ve buradan elde edilen katma değer ile projenin ilk meyvesi “MNG Kargo Bitlis İlköğretim Okulu”nun inşaatına Bitlis Valiliği, İl Özel İdaresi ve Bitlis Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında başlanmıştır. Okulun inşaatı sürmekte olup, 2010-2011 eğitim dönemine yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Geri dönüştürülen plastik poşetler 1000 futbol sahası büyüklüğünde

Projeye çevreye duyarlı 30 bin kişi, kurum ve kuruluş katılmış ve bu sayıyı her gün artmaya devam etmektedir. Toplanan atık poşetlerin doğada kapladığı alan 1000 futbol sahası büyüklüğündedir.

Şuan ki veriler gösteriyor ki, tüm kargo kullanıcılarının sarf ettiği kargo poşetlerini duyarlılık göstererek, geri dönüşüm kutularına atması halinde ayda 2 okul yapacak büyüklükte bir değer ortaya çıkabilir. Ancak, bu hedefe ulaşmamız katılımcıların desteği ile tüm kargo poşetlerinin geri dönüştürülmesi ile mümkündür. Şuan 30 bin noktada geri dönüşüm kutuları konulmuştur. Bu sayının yüz binlere ulaşması gerekmektedir.

Projemiz kapsamında geri dönüştürülen plastik poşetlerden elde edilen katma değerin tamamı, eğitime destek olmak için, Milli Eğitim Bakanlığınca ihtiyaç bulunduğu tespit edilen yerlerde, okul yapımına aktarılmaktadır.

Projemizin ilk sonucu ,”MNG Kargo Bitlis İlköğretim Okulu”nun inşaatına Bitlis Valiliği, İl Özel İdaresi ve Bitlis Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında başlanmış ve okulun kaba inşaatı tamamlanmıştır. Okulun inşaatı sürmekte olup, 2010-2011 eğitim dönemine yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Proje işleyişi, MNG Kargo’nun örgütlenmesi dahilinde uygulanmakta olan kargo işleyiş modeline benzer parametreler ile entegre edilmiştir.

Geri dönüşüm kutularının bırakılacağı kurum ve kuruluşlar sisteme kayıt edilir. Bir barkod etiketi çıkarılıp kutunun içine yerleştirilecek büzgülü plastik torbanın, üstüne yapıştırılır. Bu torba, kutunun içine yerleştirilerek firmaya bırakılır. Kutuların dağıtılmasından sonra, o bölge dahilinde faaliyet gösteren kurye personelimiz kutuların durumunu periyodik olarak kontrol edeceklerdir. Kutular dolduğunda, kutuların içinde bulunan dolu büzgülü torba alınarak, yerine yenisi bırakılacak ve dolu olan torbalar şubeye getirilecektir. Şubeye gelen dolu büzgülü torbaların tartımı yapıldıktan sonra, el terminali aracılığıyla okutulup, hareketinin takibi için sisteme kaydı yapılır. Satış işlemine kadar bu torbaların takibi detaylı olarak program üzerinden yapılır. Proje hesabında birikecek miktar okul yapımında kullanılacaktır. Bu projenin tanıtım faaliyetleri için gereken tüm harcamalar MNG Kargo sponsorluğunda projenin getirisinden bağımsız olarak gerçekleşmektedir.

Projeye destek olmak isteyenler, 444 06 06 nolu telefondan geri dönüşüm kutusu talep edebilirler.

Bir yılı aşkın süredir devam eden proje, her gün daha fazla katılımcının destek vermesi ile sürmektedir. Proje kargo poşetlerinin olması gereken teknik özelliklere sahip plastiğe alternatif, doğa ile uyumlu, ekonomik bir hammaddenin üretiminin mümkün olmasına ve kullanımının yeterli yaygınlığa ulaşmasına kadar sürdürülmesi planlanmaktadır. Bu projenin sürdürülmesinde kampanyaya katılım ve destek oranı belirleyici olacaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir